Haber

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu Vergi Adaleti Kanunu’nu istedi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Dilek Çerkezoğlu, TBMM önünde yaptığı açıklamada, “Yakında Meclis’e gireceğiz ve CHP’nin teklifiyle izleyeceğiz. TBMM’de Vergi Adaleti Kanunumuzun ve adil bir vergi sistemi için yapılması gerekenlerin tartışılacağı oturumda ve buradan itibaren.” Bir kez daha haykırıyoruz: Vergide adalet için eller kalkıyor. Bu ülkenin tüm güzelliklerini ve değerlerini üreten personel, işçi, emekli ve insanların insanca yaşaması için eller kalkıyor. Bu ülkenin geleceğini teslim edeceğimiz çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceği, yani bu ülkenin aydınlık geleceği için eller kalkıyor. “Kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. Bugün de tüm siyasi partilere ve TBMM’deki tüm milletvekillerine çağrımız, Vergi Adaleti Kanunu’nun Meclis’te oybirliğiyle geçmesidir. DİSK olarak çalışmalarımızı sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Gelirde adalet, vergide adalet için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, “Vergi Adaleti Kanunu” talebine ilişkin bugün TBMM Çankaya Kapısı önünde açıklama yaptı. Çerkezoğlu’nun açıklaması şöyle:

“TÜRKİYE’DE ZENGİNLERLE YOKSULLARA ARASINDAKİ GELİR FARKI 30 KATI AŞTI”

“DİSK olarak 2 yıldır gelirde adalet, vergide adalet için mücadele ediyoruz. Yüksek enflasyon karşısında gelirlerimiz ve satın alma gücümüz her geçen gün daha da azalıyor. Yüksek vergiler ve yoksullukla birlikte yoksulluğumuz da artıyor. Adaletsiz vergi sistemi.Daha dün TÜİK gelir eşitsizliği rakamlarını paylaştı.Ve gördük ki Türkiye’de en zengin ile en fakir arasındaki gelir farkı giderek büyük bir boşluğa dönüştü.Türkiye’de en zengin ile en fakir arasındaki gelir farkı giderek arttı. 30 katını aştı. ‘Vergide adalet’ diyoruz çünkü dünyanın en adaletsiz vergi sistemi Türkiye’de. Dünyada başka bir vergi sistemi yok. İşçi ve işverenin, zengin ve fakirin eşit vergi ödediği bir ülke yok. Aynı oran. Dünyada, yıl boyunca çalışan, işçi ve emekçilerin ücretlerinin aylar ilerledikçe daha da geriye gittiği başka bir ülke yok. İşyerlerinden meydanlara, meydanlara, sokaklara kadar topladığımız binlerce imzayla, dünyada başka ülke yok. Dışişleri Bakanlığı’na, TBMM’ye, bugün de İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüşümüzün ardından TBMM’deki tüm siyasi partilerin gündemine sunduğumuz Vergi Adaleti Kanunu’nu Meclis gündemine taşımak için bugün buradayız. .

“VERGİ GELİRLERİNİZİ ARTIRMAK İSTİYORSANIZ, ÇALIŞANLARIN, İŞÇİLERİN, EMEKLİLERİN VE HALKIN CEPLERİNE BAKMAYI BIRAKIN, ETRAFINIZA BAKIN”

‘Vergide adalet’ diyoruz çünkü gelir dağılımı eşitsizliğinin o kadar arttığı, kaşıkla verilenin artık kepçeyle değil tencereyle geri alındığı bir süreçteyiz. İktidar ise vergileri tabana yayma adı altında vergi yükünün tamamını emekçilerin, çalışanların, emeklilerin ve halkın sırtına yükleme politikasını hâlâ ısrarla sürdürüyor. Buradan öncelikle ülkeyi yöneten AKP hükümetine sesleniyoruz: Daha fazla vergi toplamak, vergi gelirlerinizi artırmak istiyorsanız çalışanların, işçilerin, emeklilerin, halkın cebine bakmayı bırakın; Etrafına bak. Rekor kıran kar açıklayan şirketlere bakın. Bankalarınızın kâr tablolarını açıkladığına bakın. Borsa Korumalı Mevduat’tan (KKM) milyonlar kazananlara bakın. Artık işçinin, emekçinin, halkın masasından elinizi çekin. Artık ailemizin ve çocuklarımızın geleceğinden elinizi çekin. Anayasamızın 73. maddesinde belirtildiği gibi herkes gelirine göre vergi öder; Az kazananın, az ya da çok kazanandan daha fazla vergilendirildiği adil bir vergi sistemi istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz ve bugün işyerlerinden başlayan bu mücadeleyi TBMM’ye taşıdık.

“5 MADDELİK HUKUKİ TEKLİFİMİZİN MECLİS’TE GÖRÜŞÜLMESİ VE YASAYA GEÇMESİ İÇİN MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYORUZ”

TBMM’de tüm siyasi partilerle yaptığımız bireysel görüşmelerle Türkiye’deki vergi adaletsizliğini tüm bilimsel yönleriyle ve raporlarıyla sunduk. Adil bir vergi sistemi için yapılması gerekenleri çok değil 5 unsurdan oluşan bir yasa tasarısı ile Meclis’e getirmelerini istedik. Yani gelir vergisi oranı yüzde 10’a indirilmeli, vergi tarife dilimleri en az değerleme oranı veya taban fiyat artışı kadar artırılmalı, bu ülkede patronlara verilen 5 puanlık SGK prim takviyesi 2008’den itibaren işçilere de tanınmalı, taban fiyattaki vergi muafiyeti çalışanları da kapsayacak şekilde genişletilmelidir. Artık her şeyin dijitalleştiği bu süreçte lehimize uygulanmasını ve eski damga vergisinin kaldırılmasını istiyoruz. Bu 5 maddelik yasa tasarımızın Meclis’te görüşülmesi ve bir an önce yasalaşması için bu çabamızı genişletiyoruz. Ve bugün Türkiye Büyük Millet Meclisindeki tüm siyasi partilere ve tüm milletvekillerine çağrımız; Vergi Adilliği Kanunu Meclis’te oybirliğiyle kabul edildi.

“VERGİDE ADALET İÇİN EL ELE VERİLDİ”

Yakında Meclis’e gireceğiz ve CHP’nin teklifiyle Vergi Adaleti Kanunumuzun ve adil bir vergi sistemi için yapılması gerekenlerin tartışılacağı oturumu izleyeceğiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz: Vergide adalet için el kaldırın. Bu ülkenin tüm güzelliklerini ve masraflarını üreten personelin, işçilerin, emeklilerin ve halkın insanca yaşaması için el kaldıralım. Bu ülkenin geleceğini, yani bu ülkenin aydınlık geleceğini teslim edeceğimiz çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceği için el kaldıralım diyoruz. Çünkü vergilerde adalet sadece adalet anlamına gelmez. Vergilemede adalet, bir ülkede toplumsal barış ve huzurun garantisi ve sürdürülebilirliği anlamına gelir. Vergide adalet demokrasidir, demokratik bir hukuk devletidir. Vergilerde adalet medeniyettir ve bir ülkeyi yöneten hükümetin tercihlerini göstermesi açısından son derece değerlidir. Bu nedenle DİSK olarak gelirde adalet, vergide adalet için çabalarımızı sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha söylüyoruz.

“BUGÜN TÜM İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN VE HALKIN GÖZÜ KULAĞI TBMM’NİN ÜZERİNDEDİR”

Dün Türkiye’nin dört bir yanında DİSK’in örgütlü olduğu yüzlerce işyerinde tüm DİSK çalışanları bu talepleri içeren vergi adaleti beyannamelerini okudu. Bütün siyasi partilerin ve Meclis’teki 600 milletvekilinin bilmesi gerekir ki, bugün tüm çalışanların, işçilerin ve kamuoyunun gözü, kulağı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir. DİSK üyesi olsun olmasın, sendikalı, sendikasız tüm işçi kardeşlerimizin, emeğiyle geçimini sağlayan herkesin gözü, kulağı bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir. Herkes görsün, herkes görsün; Bu ülkede işçinin, emekçinin yanında kimler var, kimler el kaldırsın ki, bu ülkenin tüm fiyatlarını, zevklerini üretenlerin emeği, ekmeği her geçen gün küçülsün. Bunu Türkiye’nin personel sınıfı görecek, bunu bütün Türk milleti görecek. DİSK olarak son sözümüz, bugün bundan ne karar çıkarsa çıksın, Meclis’in adil bir vergi sistemi üzerinde çalışmaya başlamasını ve bu düzenlemeleri yapmasını umuyoruz. Ancak DİSK olarak emeğimizi ve ekmeğimizi korumaya, az kazananın daha az, çok kazananın vergilendirildiği bu ülkede adil bir vergi sistemi kuruluncaya kadar bu süreci takip etmeye ve bu çabayı yaygınlaştırmaya kararlıyız. Daha.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu