Dikkat! Bu şekilde düşünüyorsanız estetik bağımlısı olabilirsiniz.
Çok güzel olmak sosyal medyada ünlü olmak için bir kriter değil…
Estetik bağımlılığın doktorlar tarafından vücut algı bozukluğu olarak tanımlandığını belirten uzmanlar, doktorlara en çok sorun çıkaran bireylerin ne yaparsa yapsın mutlu olmayanlar olduğunu söylüyor. Memnuniyetsizlik halinin sadece yüz estetiği operasyonu için değil tüm vücut için geçerli olduğuna dikkat çeken Prof. kendinden memnun değil. prof. Nesrin Dilbaz, çok iyi olmanın sosyal medyada ünlü olma kriterlerini karşılamadığını vurgulayarak, bu durumda düşünmenin ve hareket etmenin yanlış olduğunu söylüyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof.
60’lardaki modeller çok zayıf olmalı
Twiggy’nin altmışlı yılların sonlarında çok ince vücuduyla model olarak ünlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “O dönemde Twiggy’nin durumu mobbinge örnek olarak gösterilebilir. Mevcut tıp dilinde buna anoreksiya denir. denir. 17 yaşındaki modellerin o zamanlar aşırı zayıf olmaları nedeniyle anorektik oldukları biliniyor çünkü böyle olmaları gerekiyordu. Aksi halde podyuma çıkamazlardı. O dönemde mobbing böyle uygulanıyordu.” dedim.
Estetik bağımlıları uzmanlara sorun teşkil ediyor
Estetik bağımlılığa beden algı bozukluğu adını verdiklerini belirten Prof. Ne yapılırsa yapılsın memnun kalmadıkları için uzmanlara en çok sorun çıkaran bu hastalardır. Bu memnuniyetsizlik sadece yüz estetiği operasyonu için geçerli olmayıp tüm vücut ile ilgili olabilir. Kişi kendini yeterli bulmadığında ve kendinden memnun olmadığında bu tür durumlar ortaya çıkabilmektedir. Burada öne çıkan beğenilme ve popüler olma kaygısı.” dedi.
Güzel olmak ünlü olmak için bir kriter değildir…
prof. ‘Sosyal medyada ünlü olmanın kriteri çok güzel olmak değil’ diyen Dr. Nesrin Dilbaz sözlerini şöyle tamamladı:
“Böyle bir düşünceye sahip olmak ve davranmak çok yanlış bir algıdır. Yanakları çökük hale getirmek için yanak kaslarının alınması ve azı dişlerinin alınması için operasyon yapılması oldukça yanlıştır. İnsanlar hayat konusunda kendileriyle barışık olmadıkça vücutlarıyla oynamaya başlarlar. Maslow’un ihtiyaçlar üçgenine baktığımızda kelimenin başında ‘estetik’ gelir. Aslında tüm duygusal ihtiyaçlar karşılandığında karşımıza hayata dair estetik çıkar. Tüm görsel sanatlarla ilgilenmek, insanlarla ilgilenmek, başkalarına yardım etmek ve benzeri davranışlar muhtaçlar piramidinin en tepesinde yer alıyor. Ancak estetik denilince farklı bir algıya sahibiz. Aslında gerçek estetik, Rönesans’tan farklı bir bakış açısıdır.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
haber-cavdarhisar.com.tr